Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ''ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΕΣ''

Επιστήμονες δήλωσαν ότι αν όλοι οι καπνιστές παγκοσμίως μετατοπιστούν από τα τσιγάρα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

Υπολογίζεται ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 100.000 θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των θανάτων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 5 εκατ. το χρόνο. 
Τώρα, ερευνητές ελπίζουν ότι η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσε να εμποδίσει ορισμένους από αυτούς τους θανάτους.
Ωστόσο ορισμένες ομάδες προειδοποιούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να καταστήσει ‘φυσιολογικό’ το κάπνισμα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεπερνούν τις 700.000 σύμφωνα με τον οργανισμό Action on Smoking and Health. Ορισμένοι χρήστες συνδυάζουν το “άτμισμα”, όπως συχνά αποκαλείται, με τα παραδοσιακά τσιγάρα, ενώ άλλοι έχουν πλήρως αντικαταστήσει το κάπνισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, επίσης, σε πρόσφατη έρευνα αποδείχθηκε το ίδιο αποτελεσματικό με τα επιθέματα νικοτίνης στο να βοηθά τους καπνιστές ναδιακόψουν το κάπνισμα.
Η Ελπίδα
Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου αντί να εισπνέουν τις τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό, εισπνέουν υγρή νικοτίνη η οποία εξατμίζεται. 

Ο Robert West, καθηγητής Ψυχολογίας στο University College London, δήλωσε στο συνέδριο ηλεκτρονικού τσιγάρου 2013 στο London's Royal Society ότι “κυριολεκτικά θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια ζωές.”

"Το μεγάλο ερώτημα, και για αυτό το λόγο είμαστε εδώ, είναι αν αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό... και σε τι είδους περιβάλλον, με ποιους κανονισμούς μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι έχει επιτυχία” σημείωσε ο Dr West.
“Πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί αλλά αυτό είναι ελπίδα, υπόσχεση και όχι πραγματικότητα” είπε.

H Επανάσταση                        

Η άποψη επαναλήφθηκε από τον Dr Jacques Le Houezec, που ερευνά την επίδραση της νικοτίνης και του καπνού. Δήλωσε, ότι λόγω της αποδεδειγμένης βλαβερής επίπτωσης του συμβατικού τσιγάρου, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν θα πρέπει να διέπεται από υπερβολικές και αυστηρές απαγορεύσεις.
"
Είμαστε στον χώρο αυτό για πολύ καιρό. Αυτό είναι για μας μια επανάσταση” 
"Κάθε έφηβος δοκιμάζει κάτι καινούριο, πολλοί δοκιμάζουν το τσιγάρο και το κάπνισμα. Θα προτιμούσα να δοκιμάζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τα κανονικά” πρόσθεσε ο Dr Jacques Le Houezec.
Πολλοί ζητούν τώρα να τεθούν ρυθμίσεις και κανονισμοί στη βιομηχανία. Μια πρόταση που είχε τεθεί πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως φάρμακα, απορρίφθηκε, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από το 2016, θα πρέπει να έχουν άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. 

Ο καθηγητής, Kωνσταντίνος Φαρσαλινός, από το University Hospital Gathuisberg, στο Βέλγιο, δήλωσε ότι "
είναι σημαντικό να υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα το συντομότερο δυνατό”. Πρόσθεσε ότι “Οι εταιρίες κρύβονται πίσω από την έλλειψη νομοθεσίας και ρυθμίσεων και δεν πραγματοποιούν ελέγχους στα προϊόντα τους, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα." Ο καθηγητής Kωνσταντίνος Φαρσαλινός μελετά τις επιπτώσεις του ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Παρά την έλλειψη ρυθμίσεων πάντως, παραμένει θετικός σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την εισπνοή του.
Τα Πειράματα
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ακόμα σχετικά νέα προϊόντα, επομένως τα δεδομένα μακροχρόνιων μελετών που να εξετάζουν τις γενικές επιπτώσεις στην υγεία, είναι ακόμη πολύ λίγα. 
Για να υπάρξουν έγκυρα κλινικά δεδομένα θα χρειαστεί να παρακολουθηθεί μια μεγάλη ομάδα χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου για πολλά χρόνια, γεγονός που είναι δύσκολο.

Όμως μια έρευνα που έγινε πρόσφατα σε αρουραίους, έδειξε ότι ακόμα και μετά από εισπνοή νικοτίνης για συνεχόμενα 2 χρόνια δεν υπήρξαν βλαβερές επιπτώσεις
Αυτό διαπιστώθηκε σε μια έρευνα του 1996 πριν ακόμη κυκλοφορήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην αγορά και η οποία κατά τον Dr Le Houezec είναι αρκετά καθησυχαστική.
Η ανησυχία όμως για την αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου παραμένει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συμβουλεύει τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέχρι αυτό να χαρακτηριστεί ασφαλές. Αναφέρει ότι οι δυνητικοί κίνδυνοι“παραμένουν αδιευκρίνιστοι” και ότι το περιεχόμενο των εκπομπών του ατμού δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Μεγάλης Βρετανίας έχει ζητήσει την απαγόρευση  του ατμίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους ακριβώς όπως έχει συμβεί και με το παραδοσιακό κάπνισμα. Δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο ένα αυστηρό και ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να “περιοριστεί το εμπόριο, η πώληση και η προώθηση του προϊόντος έτσι ώστε να απευθύνεται μόνο σε καπνιστές ως τρόπος για τη μείωση και την διακοπή του καπνίσματος και να μην απευθύνεται σε μη καπνιστές, ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους".

Ο Ram Moorthy, από τον Ιατρικό Σύλλογο, είπε ότι η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ομαλοποιεί την καπνιστική συμπεριφορά. 
"Δεν θέλουμε το κάπνισμα να θεωρηθεί ξανά φυσιολογικό και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση στις περιοχές που οι καπνιστές δεν επιτρέπονται να καπνίζουν", δήλωσε στο BBC.
Αλλά η Lynne Dawkins, από το University of East London, δήλωσε ότι ενώ μια ήπια ρύθμιση είναι σημαντική, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Τόνισε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρουσίασαν μια 
"βιώσιμη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση"στους καπνιστές.

"Δεν πρέπει να καταστρέψουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται για να παρακολουθήσουμε αυτή την πρωτοφανή αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη τεχνολογία που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην την κουτσουρέψουμε."

Πηγή: BBC Health News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου