Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο αποτελεσματικό από τα επιθέματα νικοτίνης

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο αποτελεσματικά από τα αυτοκόλλητα επιθέματα νικοτίνης στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από τα αυτοκολλητα επιθέματα νικοτίνης στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο και είναι σαφώς πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να το μειώσουν, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό
 “Lancet” και αναδημοσιεύτηκε από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και sites παγκοσμίως, όπως Reuters, BBC, The Independent, The Huffington Post, Bloomberg αλλά και από τον ελληνικό έντυπο και online τύπο.
Η έρευνα
Η μελέτη αξιολογεί τα ποσοστά επιτυχίας και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και είναι η πρώτη έρευνα παγκοσμίως που προχώρησε σε απευθείας σύγκριση με τα αυτοκόλλητα επιθέματα νικοτίνης, τα οποία θεωρούνται δοκιμασμένη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Όταν οι καπνιστές προσπαθούν να το κόψουν, η εθιστική ουσία που τους δημιουργεί συμπτώματα στέρησης είναι η νικοτίνη. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που μοιάζουν εξωτερικά με τα κανονικά, παρέχουν μικρές δόσεις νικοτίνης, χωρίς, όμως, τις υπόλοιπες τοξικές καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων.
 

Συμμετέχοντες - Μεθοδολογία
Η έρευνα διεξήχθη με χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Auckland, με επικεφαλής τον Κρις Μπούλεν (Chris Bullen) παρακολούθησαν επί
 έξι μήνες 657 ενήλικους καπνιστές που επιθυμούσαν να κόψουν τι κάπνισμα και απάντησαν σε αγγελίες των ερευνητών σε τοπικές εφημερίδες της Νέας Ζηλανδίας. 

Ομάδες: Οι καπνιστές χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε 3 ομάδες θεραπείας, με αναλογία 4:04:01 φροντίζοντας να εξασφαλίσουν μια ισορροπημένη κατανομή με βάση το φύλο, την εθνικότητα και τον βαθμό εξάρτησης στην νικοτίνη.
Η πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 289 καπνιστές χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά τσιγάρα (με 16 mg νικοτίνη),
 
η δεύτερη ομάδα με 293 καπνιστές χρησιμοποίησε επιθέματα νικοτίνης (με 21 mg νικοτίνης)
 
και η τρίτη ομάδα των 73 ατόμων χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη (placebo).
 

Εξετάσεις: Κατά τη διάρκεια των 13 εβδομάδων της θεραπείας και 3 μήνες μετά (μια συνολική περίοδο 6 μηνών), οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν τακτικά σε εργαστηριακές εξετάσεις της αναπνοής τους ώστε να επιβεβαιωθεί αν είχαν καταφέρει να απέχουν από το κάπνισμα. 
Παρενέργειες: Η ομάδα των ερευνητών αναφέρει πως σε όλη την διάρκεια τις έρευνας δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα Vs Επιθέματα Νικοτίνης - Αποτελέσματα

Πόσοι διέκοψαν το κάπνισμα: Στο τέλος του εξαμήνου της έρευνας, περίπου ένας στους 20 καπνιστές (ποσοστό 5,7%) είχε καταφέρει να κόψει το τσιγάρο. Ανά ομάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας υπήρχε στην ομάδα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (7,3% ), ακολούθησε η ομάδα με τα τσιρότα (5,8% ), ενώ δεν ήταν αμελητέο το ποσοστό επιτυχίας στην ομάδα με τα placebo ηλεκτρονικά τσιγάρα (4,1%).
Περιορισμός του καπνίσματος - Υποτροπή: Μεταξύ όσων δεν έκοψαν το κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοήθησε τους καπνιστές να περιορίσουν την ανθυγιεινή τους συνήθεια περισσότερο. Το 57% των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, είτε με νικοτίνη είτε χωρίς, κατάφεραν να περιορίσουν την ημερήσια κατανάλωση κανονικού τσιγάρου στο μισό ή και περισσότερο. Στην ομάδα των επιθεμάτων νικοτίνης, μόνο το 41% πέτυχε ανάλογη μείωση. "Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μείωσε τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν οι άνθρωποι, καθώς και τα στερητικά συμπτώματα», λέει ο Bullen.

Επιστροφή στο κάπνισμα: Όσοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα άργησαν περισσότερο να αρχίσουν πάλι το κάπνισμα (κατά μέσο όρο έπειτα από 35 μέρες) και κάπνιζαν πλέον λιγότερα τσιγάρα,σε σχέση με όσους έκαναν χρήση τσιρότων (14 μέρες) ή ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη (12 μέρες).

Διατήρηση χρήσης: Παράλληλα, μετά το εξάμηνο, πολύ περισσότεροι καπνιστές (περίπου το ένα τρίτο) εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έναντι μόλις του 8% που συνέχιζε τη χρήση των τσιρότων νικοτίνης.

Προτείνεται; Το 90% των καπνιστών θα πρότειναν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε άλλους καπνιστές, ενώ τα επιθέματα νικοτίνης θα τα πρότεινε μόνο το μόλις το 56 %. 

“Aν και με βάση τους αριθμούς το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 25% μεγαλύτερο από εκείνο στα επιθέματα νικοτίνης, στατιστικά καλύτερα να πούμε πως τα ποσοστά μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των επιθεμάτων νικοτίνης είναι συγκρίσιμα και όχι ανώτερα”αναφέρει ο Chris Bullen
Συμπεράσματα
Ο Chris Bullen επεσήμανε ότι η νέα μελέτη δείχνει πως
 «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να μειώσουν το κάπνισμα και ουσιαστικά δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στα επιθέματα νικοτίνης όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους για την διακοπή του καπνίσματος έπειτα από έξι μήνες χρήσης». 

Πρόσθεσε, δε, πως
 "Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κόσμος που συμμετείχε στη μελέτη ήταν πολύ πιο ενθουσιιασμένος με το ηλεκτρονικό τσιγάρο από ό,τι με τα αυτοκόλλητα νικοτίνης γι' αυτό τα συστήνουν πιο εύκολα σε τρίτους" Ανέφερε, πάντως, ότι παραμένουν ακόμα αρκετά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε βάθος χρόνου, γι' αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνουν άλλες πιο μακρόχρονες μελέτες, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτές οι συσκευές καθίστανται ολοένα και πιο δημοφιλείς σε πολλές χώρες.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι
 η πρώτη που αξιολογεί κατά πόσον υπάρχουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς μπόρεσε να ελέγξει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων (300 +) στην πραγματική ζωή και όχι σε εργαστηριακές συνθήκες, όπως συμβαίνει συνήθως. 

Συγκρίνοντας τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων με εκείνους που χρησιμοποίησαν επιθέματα νικοτίνης (των οποίων η κλινική ασφάλεια έχει ήδη καθοριστεί),
 οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στα ποσοστά εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών γενικότερα, και καμία διαφορά στα ποσοστά εκδήλωσης πιο σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών ειδικότερα. 
Αυτό υποδηλώνει ότι
 τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απο άποψη ασφάλειας είναι συγκρίσιμα με τα επιθέματα νικοτίνης, αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται δεδομένα από δοκιμές και έρευνες όπου το χρονικό διάστημα παρακολούθησης των χρηστών θα είναι ακόμη μεγαλύτερο ώστε να αποδειχτεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ρύθμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου - Εξελίξεις
Ορισμένες χώρες απαγορεύουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (π.χ. Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία), αλλά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διατίθενται ελεύθερα ως καταναλωτικά προϊόντα. Στις 8 Οκτωβρίου, ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα κληθεί να εγκρίνει αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει εφεξής να διέπονται από τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα ιατρικά προϊόντα (όπως συμβαίνει ήδη με τα τσιρότα νικοτίνης). Αν αυτό τελικά συμβεί, θα περιορίσει δραστικά την εμπορική διαθεσιμότητά τους μετά το 2016, εκτός κι αν περάσουν μακρόχρονες κλινικές δοκιμές.
 

Οι ερευνητές όμως όπως και ο Chris Bullen εκφράζουν τις ανησυχίες τους
 για την αυστηρή ρύθμιση και τον περιορισμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αν ρυθμιστούν ως ιατρικά προιόντα θα έχουμε ως αποτέλεσμα την απώλεια μιας πολύτιμης βοήθειας για τους καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. “Μια υπερβολικά αυστηρήρύθμιση θα μπορούσε να συνθλίψει αυτή την δυνατότητα που προσφέρει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους ανθρώπους για να διακόψουν το κάπνισμα". τόνισε ο Chris Bullen.
Ο καθηγητής Peter Hajek, διευθυντής του Tobacco Dependence Research Unit του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής Wolfson, περιγράφει τη μελέτη ως«πρωτοποριακή» σε ένα άρθρο του στο περιοδικό Lancet.
“Το βασικό μήνυμα είναι ότι ακόμη και με ελάχιστη υποστήριξη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα επιθέματα νικοτίνης." τονίζει ο κ. Hajek και συνεχίζει "για πολλούς καπνιστές τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο ελκυστικά από τα επιθέματα νικοτίνης γιατί είναι διαθέσιμα παντού και μπορούν να τα προμηθευτούν εύκολα στις περισσότερες χώρες, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν για τα φάρμακα και για τις θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης και επίσης χωρίς την δαπανηρή συμμετοχή των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας.”

"Τα πλεονεκτήματα αυτά δείχνουν ότι ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, η οποία χρειάζεται ελάχιστη υποστήριξη και θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες υγείας να προτείνουν πιο εύκολα το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους καπνιστές ή τουλάχιστον να ανέχονται τη χρήση του." Ωστόσο, έκανε έκκληση για πιο μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με τις συνέπειες από τη χρήση των συσκευών.

Τέλος ο καθηγητής Hajek, επισημαίνει πως "Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να ρυθμίσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως φαρμακευτικά προϊόντα, αφήνοντας όμως τα παραδοσιακά τσιγάρα ελεύθερα στην αγορά. Αν αυτή η ρύθμιση προχωρήσει, τα παραδοσιακά τσιγάρα θα διατηρήσουν το μονοπώλιο στην αγορά και εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό κάπνισμα με επιτυχία. Θα πρέπει να επιτραπεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο να συνεχίσει να εξελίσσεται και να ανταγωνίζεται το παραδοσιακό τσιγάρο επί ίσοις όροις."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου