Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Νέα τοξικολογική μελέτη σε καλλιέργειες καρδιακών κυττάρων επιβεβαιώνει ότι το ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά

Τα αποτελέσματά της έρευνας αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η επιβίωση των κυττάρων δεν συσχετίζεται με τα επίπεδα νικοτίνης στο υγρό αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από ότι τα συμβατικά τσιγάρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό
 International Journal of Environmental Research and Public Health. Ερευνητές από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα και το τοξικολογικού εργαστήριο Abich στην Ιταλία, με επικεφαλής τον Dr Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, αξιολόγησαν την τοξικολογική επίδραση 20 διαφορετικών υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου (σε μορφή ατμού) σε καλλιεργημένα καρδιακά κύτταρα.
Είναι σημαντικό ότι για την ατμοποίηση των υγρών αναπλήρωσης χρησιμοποιήθηκε μια εμπορικά διαθέσιμη συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επιπλέον εξετάστηκαν για πρώτη φορά οι επιπτώσεις του ατμού που παράγεται με τη χρήση μιας νέας γενιάς συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχει την δυνατότητα να παρέχει υψηλή τάση στον ατμοποιητή. Τέλος, τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις επιπτώσεις του καπνού του συμβατικού τσιγάρου στα ίδια κύτταρα και με την ίδια μεθοδολογία. 
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι
 ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σαφώς λιγότερος βλαπτικός στην επιβίωση των κυττάρων από ό’τι ο καπνός του συμβατικού τσιγάρου, με τα περισσότερα από τα δείγματα των υγρών αναπλήρωσης  να μην έχουν καθόλου αρνητικές επιπτώσεις επί των κυττάρων. 

Ο Δρ. Φαρσαλινός δήλωσε
 "Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει τις συνεχείς προσπάθειές μας να αξιολογήσουμε τα τελικά αποτελέσματα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εργαστηριακές συνθήκες». Και συνέχισε: «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και σε αυτό το πείραμα, δώσαμε μεγάλη προσοχή ώστε να προσομειώσουμε την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε πραγματικές συνθήκες. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιήσαμε υγρά αναπλήρωσης και συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου που είναι εμπορικά διαθέσιμες και δημοφιλείς στους καταναλωτές. Τα αποτελέσματα έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής σε σχέση με τον καπνό του παραδοσιακού τσιγάρου." 

Η πλειοψηφία των δειγμάτων ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου βρέθηκε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στα καρδιακά κύτταρα και τα ποσοστά επιβίωσης των κυττάρων ήταν παρόμοια με εκείνα των κυττάρων που καλλιεργήθηκαν σε καθαρό διάλυμα (χωρίς να εκτεθούν σε ατμό ή καπνό).
 
Ο Δρ Φαρσαλινός δήλωσε:
 "Αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε τις υποψίες μας πως οποιαδήποτε πρόβλημα με τα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προέρχεται από τα κύρια συστατικά τους (προπυλενογλυκόλη ή φυτική γλυκερίνη). H επιβίωση των κυττάρων στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Χαρακτηριστικά, στη μελέτη μας ακόμη και τα χειρότερα σε απόδοση υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου (αυτά που παρασκευάζονται με απευθείας εκχύλιση φύλλων καπνού) ήταν 3 φορές λιγότερο τοξικά σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι γεύσεις και τα αρώματα στα υγρά αναπλήρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποδοχή και την επιτυχία του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως υποκατάστατο του καπνίσματος, θεωρώ όμως πως πρέπει να εξεταστούν όλα τα υγρά ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι τα ασφαλέστερα προς χρήση."

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων και της αντιπαράθεσης γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικεντρώνεται στην νικοτίνη. Σε αυτή τη μελέτη τα υγρά αναπλήρωσης που εξετάστηκαν περιείχαν από 6 έως 24mg/ml συγκέντρωση νικοτίνης. Ο Δρ Φαρσαλινός σχολίασε:
 "Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η επιβίωση των κυττάρων δεν συσχετίζεται με τα επίπεδα νικοτίνης στο υγρό αναπλήρωσης του ηλ.τσιγάρου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η νικοτίνη σε επίπεδα σχετικά με το κάπνισμα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι τοξική για τα κύτταρα."

Στα κύτταρα που καλλιεργήθηκαν σε καθαρό διάλυμα δεν παρουσιάστηκε καμία μορφολογική μεταβολή ή μείωση της θνησιμότητας τους. 

Τα καρδιακά κύτταρα που εκτέθηκαν σε εκχύλισμα καπνού συμβατικού τσιγάρου ουσιαστικά εξαφανίστηκαν. Είναι εμφανής στην εικόνα ο κυτταρικός θάνατος, όπως φαίνεται από τα πολλά αποπτωτικά σώματα και από την απουσία επιζώντων κυττάρων, μορφολογικά όμως δεν παρουσιάστηκε καμία μεταβολή.
 

Τέλος τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε εκχύλισμα ατμού του υγρού αναπλήρωσης παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα με τα κύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο καθαρό διάλυμα. Η βιωσιμότητα των κυττάρων άγγιξε ποσοστά περίπου 100% τόσο στο καθαρό διάλυμα όσο και στο εκχύλισμα ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου